Τηγανέλαια θεωρούνται λάδια φυτικής προέλευσης που έχουν χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα οποιαδήποτε τροφής (όχι υπολείμματα από σαλάτες ή φαγητά φούρνου), ακόμη και αν αυτή αφήνει αρκετά υπολείμματα (π.χ. ψάρια).
Γιατί τα χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια πρέπει να ανακυκλώνονται; Κατ' αρχάς ένα μεγάλο ποσοστό προβλημάτων που συναντώνται στις αποχετεύσεις οφείλεται σε χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια. Τα λάδια αυτά δημιουργούν μια επιπλέον δυσκολία στον βιολογικό καθαρισμό γιατί στερούν το οξυγόνο από τους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται για την διαδικασία αυτή. Αν καταλήξουν μέσω του υδροφόρου ορίζοντα σε ποτάμια ή λίμνες, προκαλούν ρύπανση των υδάτων με αντίστοιχες συνέπειες και στο οικοσύστημα. Ενδεικτικά 1 λίτρο λαδιών
μολύνει 1000-1.000.000 λίτρα νερό. Ανακυκλώνοντας 1 λίτρο τηγανελαίων μπορούμε να πάρουμε τουλάχιστον 0,8 λίτρα βιοντήζελ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο είτε μόνο του είτε σε ανάμιξη με συμβατικά καύσιμα. Τα οφέλη είναι και περιβαλλοντικά, γιατί οι ρύποι από την χρήση βιοντήζελ είναι μειωμένοι κατά 50%, και οικονομικά, γιατί η προσθήκη βιοντήζελ μειώνει το κόστος θέρμανσης ή κίνησης, μιας και ουσιαστικά η πρώτη ύλη για την παρασκευή του είναι ΔΩΡΕΑΝ. Γιατί τα χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια πρέπει να ανακυκλώνονται; Κατ' αρχάς ένα μεγάλο ποσοστό προβλημάτων που συναντώνται στις αποχετεύσεις οφείλεται σε χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια. Τα λάδια αυτά δημιουργούν μια επιπλέον δυσκολία στον βιολογικό καθαρισμό γιατί στερούν το οξυγόνο από τους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται για την διαδικασία αυτή. Αν καταλήξουν μέσω του υδροφόρου ορίζοντα σε ποτάμια ή λίμνες, προκαλούν ρύπανση των υδάτων με αντίστοιχες συνέπειες και στο οικοσύστημα. Ενδεικτικά 1 λίτρο λαδιών
Μπορούμε με το τηγανέλαιο που μαζεύουμε και ανακυκλώνουμε να ζεστάνουμε τα σχολεία μας; Δύσκολο θα πει κανείς... Μελέτες δείχνουν ότι τα νοικοκυριά στην Ελλάδα σε ετήσια βάση "παράγουν" 120.000 τόνους τηγανέλαια (άλλοι 160.000 τόνοι που παράγονται από τα εστιατόρια). Με μια αναγωγή στον πληθυσμό της Αλεξανδρούπολης η ποσότητα αυτή είναι 600 τόνοι, αν αναφερθούμε μόνο στον αστικό ιστό και όχι στον ευρύτερο Δήμο. Η ποσότητα αυτή αν ΟΛΟΙ ανακυκλώναμε τα τηγανέλαια που απορρίπτουμε, θα επαρκούσε για να ζεσταθούν ΟΛΑ τα σχολεία της πόλης μας... Οι δήμοι Τριπόλεως, Νεάπολης-Συκεών, Θεσσαλονίκης, Κορδελιού, Πεντέλης, Αγιάς κ.α. ήδη έχουν οφέλη από την ανακύκλωση τηγανελαίων.
Το 3ο ΓΕΛ ξεκίνησε την δράση ανακύκλωσης τηγανελαίων και πολλά σχολεία του Έβρου ακολούθησαν μερικές εβδομάδες αργότερα. Αντί να αδειάζουμε τα χρησιμοποιούμενα τηγανέλαια στον νεροχύτη, τα αδειάζουμε σε ένα μπουκάλι. Μόλις αυτό γεμίσει το φέρνουμε στο σχολείο και το παραδίδουμε στον υπεύθυνο. Το περιεχόμενο τους αδειάζεται σε ειδικό κάδο συλλογής, ο οποίος παραδίδεται σε ιδιωτική εταιρία. Μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι η συνεισφορά του στην προσπάθεια αυτή είναι αμελητέα και άρα δεν αξίζει τον κόπο, μιας και τα υπολείμματα λαδιού από 3-5 τηγανιές μπορούν να γεμίσουν ένα μικρό μπουκαλάκι του νερού, όμως όπως λέει και η παροιμία "φασούλι, το φασούλι, γεμίζει το σακούλι". Και το δικό μας το σακούλι γεμίζει καθημερινά. Η διαδικασία είναι απλή και καθόλου χρονοβόρα. Σε μόνο δύο μήνες είχαμε συμπληρώσει τριψήφιο αριθμό λίτρων και μέχρι σήμερα, πέντε περίπου μήνες από την έναρξη της δράσης, έχουμε μαζέψει 250 λίτρα, με τον ρυθμό συλλογής να αυξάνεται συνεχώς.